logo
menu_btn
Ako na sťahovanie hrudníka? ...a iné tipy nielen pre trans mužov

Chest binding [čest bajnding] je pojem, ktorý v angličtine znamená zväzovanie alebo sťahovanie hrudníka. Hoci sa môže zdať, že ide o nejakú trvalú modifikáciu, nie je to tak. Ide o nosenie kusu odevu, ktorý má za účel dočasne stiahnúť hrudník a urobiť ho na pohľad plochejším. Ľudia, ktorí si sťahujú hrudník tak robia z mnohých dôvodov. Či už chcú uľaviť od svojej rodovej rozlady plynúcej z tvaru alebo veľkosti ich hrudníka, chcú, aby im oblečenie lepšie sedelo, alebo si chcú vyskúšať iný rodový prejav. Pre niekoho ide o dočasné riešenie pred tým, ako podstúpia mastektómiu/rekonštrukciu hrudníka. Ak necítite potrebu túto časť tela riešiť, nerobí vás to o nič menej trans – sťahovanie hrudníka nie je niečo, čo robiť musíte. Ak to však riešiť chcete, ponúkame základný prehľad toho, čo je možné urobiť.

 

  1. BEZPEČNOSŤ
  2. ĎALŠIE MOŽNOSTI
    1. Vrstvenie a krytie
    2. Športové podprsenky alebo elastické tielka
    3. Binder
  3. PACKING
    1. Nesilikónové packery
    2. Silikónové packery

BEZPEČNOSŤ

 

Úplne prvou dôležitou vecou je vedieť, že sťahovanie hrudníka rôznymi páskami alebo obväzmi je nebezpečné. Ide o materiály, ktoré sa nielenže neprispôsobujú telu, ale napr. elastický obväz sa pri dýchaní a pohyboch hrudníka môže nechcene utiahnúť. To môže mať za následok obmedzenie dýchania, rôzne deformácie, zlomené či poškodené rebrá, hromadenie tekutiny v pľúcach, v prípade zaspatia môže dokonca spôsobiť zástavu dýchania. Rebrá ako také sú pomerne ľahko poškoditeľné, takže opatrnosť je vždy namieste.

 

Je dôležité zvoliť si správnu veľkosť toho, čím sa sťahujeme. Dlhodobé a pritesné sťahovanie hrudníka akoukoľvek metódou môže mať za následok zníženie elasticity pokožky, čo môže ovplyvniť výsledok rekonštrukcie hrudníka – býva nutný rozsiahlejší zákrok, ktorý vedie k väčším jazvám. Pritesné sťahovanie môže tiež viesť k výrazným bolestiam chrbta a krku, k atrofii či presunu prsného svalstva, spomaleniu prietoku krvi v lymfatických uzlinách, poškodeniu malých ciev a vytváraniu zrazenín. V niektorých prípadoch je dokonca táto časť tela tak poškodená, že rekonštrukcia hrudníka nie je vôbec možná. Pritesné sťahovanie vám tiež môže výraznejšie presunúť tuk do brucha a do bokov, a to si mnoho ľudí neželá. V skutočnosti nie je takmer nikoho hrudník úplne plochý, obzvlášť ak má niekto vyššie percento telesného tuku alebo výrazné prsné svalstvo. Sťahovanie hrudníka teda nemusí viesť k úplne plochému výsledku, skôr k vyrovnaniu proporcii.

 

Ďalšou dôležitou vecou je prihliadať na to, z akého materiálu je to, čím sa sťahujeme. Elastické materiály nebývajú práve priedušné, čo môže najmä v lete spôsobiť zaparenie a vyrážky – s týmto môže pomôcť detský púder. Ďalšou nepríjemnosťou býva zarezávanie sa pod pazuchami a následné odreniny – niekedy sa ich oplatí prelepiť leukoplastom, alebo si najprv obliecť niečo, čo túto časť tela zakryje.

 

Úplne ideálne je sťahovať hrudník čo najkratšiu dobu. Keďže sa to niekedy nedá, je dôležité si dávať pauzy na regeráciu a počas nosenia sa aspoň občas natiahnúť, zakašľať a zhlboka sa nadýchnuť.

 


ĎALŠIE MOŽNOSTI

V závislosti od postavy a preferencii jednotlivých ľudí sa môže dať dosiahnúť podobný efekt zvolením určitého oblečenia. Nejde teda o sťahovanie ako také, uvádzame však aj tieto možnosti.

 

Vrstvenie a krytie
Vo všeobecnosti sa odporúča začať najužším kusom odevu a naňho si obliecť širšie kusy. Najmä v lete si však treba dávať pozor na prílišné rozhorúčenie. Pomáha, ak je najvrchejší kus odevu voľnejší, nie však úplne voľný a ak nevytvára jednotný dojem, napr. je vzorovaný alebo sú na ňom predné vačky.

 

Športové podprsenky alebo elastické tielka
Športové podprsenky s veľkým obsahom Lycry majú sťahujúci efekt a to najmä vtedy, ak sa navrstvia. Obyčajné elastické tielka, ktoré sú dlhšie môžu pomôcť zakryť aj boky a brucho, navyše sú lacné a dostupné. Kompresné športové tielka sú tiež k dispozícii, i keď sú zrejme o niečo drahšie. Do športových obchodov sa oplatí pozrieť aj kvôli neoprénovému oblečeniu v prípade, že chcete ísť k vode.

 

Binder
Binder [bajnder] je spodný kus odevu, ktorý bol vyrobený za účelom toho, aby stiahol hrudník a zároveň bol dostatočne flexibilný – z hľadiska bezpečnosti teda ide o najlepšiu alternatívu. Je mnoho druhov binderov, pričom najefektívnejšie sú tie, ktoré majú vpredu niekoľko elastických vrstiev alebo sú posilnené. Pri objednávaní je nutné pripočítať k cene aj poštovné, ktoré býva dosť vysoké pri zásielkach mimo Európy. Príklady takých binderov sú napr. tu:

 

SHO Les Binder (cenovo najvýhodnejšia možnosť z Číny, no treba obozretnosť, pretože bývajú malé)
Underworks (USA)
Peecock (USA)
T-kingdom (USA)
GC2b (Kanada)

 

K dispozícii je viacero dĺžok, strihov, typov rukávov, niekedy aj farieb. Dlhšie modely môžu niektorým postavám vyhovovať viac, pretože sa dajú zapraviť a nerolujú sa nahor. Niektoré modely idú až ku krku a vyliezajú z tričiek s väčšími goliermi. Nevýhodou binderov je, že bývajú z nepriedušných materiálov a derú pod pazuchami. Je dôležité sa pred kupovaním cez internet dôkladne premerať a kupovať nanajvýš o niekoľko centimetrov menší, ako je vaša veľkosť. Pomáha dôkladne si preštudovať tabuľky na jednotlivých stránkach – ak ste na hranici veľkostí, zvoľte si tú väčšiu. Ak si omylom kúpite primalý, dá sa ho skúsiť natiahnúť na niekoľko dní na stoličku a čakať, kým povolí. Bindery zvyknú nosením a praním v práčke strácať svoju elasticitu, aj tie staršie sú však použiteľné pod voľnejšie oblečenie. Je však dobré ich aspoň občas jemne oprať v rukách v studenej vode, pretože absorbujú pot, maz, odumreté čiastočky kože a rôzne zápachy.

 

 

Packing [peking] je používanie penisovej protézy, ktorá vyplní spodné prádlo. Packer [pekr] býva dostupný v rôznych veľkostiach, rôznych farbách a s rôznym prepracovaním detailov. Lacnejšie alternatívy bývajú vyrobené z materiálu s názvom Cyberskin, ktorý je však porózny a preto nie je tak hygienický – nasáva zápachy a mení farbu. Oveľa lepšou (nanešťastie i drahšou) alternatívou je zvoliť packer z čistého silikónu, ktorý nie je porózny a nie je nijak zdraviu škodlivý, navyše vydrží celé desaťročia. Dajú sa kúpiť v online predajniach s erotickými pomôckami, vrátane Slovenska.

 

Nesilikónové packery
ErotickaPlaneta (SK)
LoveHoney (UK, s veľmi výhodným poštovným)
Transtoy (DE, väčší výber a o niečo vyššie poštovné)
FtM Essentials (USA)
FTM Prosthetics (Austrália, mimoriadne veľký výber)

 

Silikónové packery
Vixen Creations (USA)
FtM Essentials (USA)
FreeToM Prosthetics (USA)